MattiSorvari Suomalaiset ensin!

Ruki vverh!

Politiikka pyörii päätösten ympärillä. Välillä tehdään hyviä päätöksiä, välillä huonoja – ja aina silloin tällöin siltä väliltä. Kansan keskuudessa poliitikot ovat olleet aina valehtelijoita ja takinkääntäjiä. Nämä sanat tuskin koskaan poistuvat sanavarastostamme, mutta kyseisten termien käyttöä voimme ainakin pyrkiä vähentämään.

Kaikki lähtee itse poliitikoista. Jos ei myönnetä päivänselviä virheitä niin tämänkaltaiset puheet voimistuvat ja luottamus kansan_edustajiin_ menee. Vaalien alla viimeiset 4 vuotta unohdetaan ja sama rumba jatkuu niiden jälkeen. Manataan, että perkele kun meille valehdellaan.

Viikonvaihteessa sähköverkkoyhtiö Caruna ilmoitti nostavansa sähkön siirtohintaa parhaimmillaan jopa liki 30%. Tämä näkyy vääjäämättä suomalaisten sähkölaskuissa. On käsittämätöntä, että sähkön siirtohintaa voidaan nostaa kertarysäyksellä lähes kolmanneksella. Mitään ylärajaa ei nimittäin ole.

Puhuin aikaisemmin virheiden myöntämisestä. Kukaan ei ole täydellinen, ei edes poliitikot. Vuonna 2013 Jyrki Kataisen hallituksen aikana valtio myi Fortumin sähköverkot ulkomaiselle Caruna Oy:lle. Jyrki Katainen markkinoi sähköverkkojen myyntiä Suomen kansalle mm. siten, että uusi yhtiö maksaa verot Suomeen.

Vuonna 2014 kyseisen tahon liikevaihto oli yli 50 miljoonaa euroa joka maksoi yhteisöveroa 1,6% eli alle miljoona euroa (!!). Hintojen korotus osoittaa karulla tavalla miten huonon diilin aikoinaan Kataisen Jyrki yhdessä muiden hallituspuolueiden kanssa hyväksyi. Yhteisöverosta saatu näin pieni prosentuaalinen määrä selittyy verokikkailulla, joka on myös noloa Suomelle ja EU:lle, koska tämmöinen on ylipäätänsä edes mahdollista.

Silloisesta oppositiosta perussuomalaiset ja keskusta vastustivat myyntiä. Nyt on tilastot, jotka ovat mustaa paperilla osoittaen karulla tavalla miten huono sopimus todellisuudessa on. Olisi hyvä aika silloisten päättäjien (ja nykyisten) myöntää virhe, koska tämä on niin päivänselvä asia.

Tämä on ongelma kotimaamme sisäpolitiikassa. Ei uskalleta myöntää virheitä, vaikka on karuja tilastoja miten huono asian X päätös on ollut. Tämänkaltaisten seikkojen takia politiikkamme ei kiinnosta esimerkiksi nuoria. Ei uskalleta myöntää tehtyjä virheitä, koska pelätään sen karkoittavan äänestäjiä vastustajan leiriin.

En sano, että jokaikistä asiaa ”tulisi” myöntää virheeksi, koska niin ei tule koskaan käymään. Haluaisin vain, että nämä kaikkein selkeimmät virheet myönnettäisiin. Jyrki Katainen yhdessä tuolloisen elineinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) kanssa vakuuttelivat kaupan yhteydessä sähkön hinnan pysyvän samana eikä sen hinta tule missään nimessä nousemaan. Nyt voidaan todeta, että Katainen kumppaneineen oli väärässä.

Virheiden tekeminen on inhimillistä ja sitä tekevät kaikki (etenkin poliitikot), mutta pahempaa on valehtelu, ”että kaikki menee hyvin” vaikka todellisuudessa menee juuri päinvastoin. Minä ainakin arvostan päättäjää, joka uskaltaa sanoa suoraan, että ”tehtiin aikaisemmin virheen ja nyt korjataan asia!”. Virheiden myöntäminen vähentäisi termien ”takinkääntäjä” ja ”valehtelija” käyttöä kansan keskuudessa. Etenkin demokratia olisi suurin voittaja.

Teemu Selänne nostatti kohun viime viikolla Twitterissä, jossa hän retwiittasi Aleksi Valavuoren kirjoituksen. Valavuori kritisoi poliitikkoja jotka eivät uskalla myöntää virheellisesti tehtyjä päätöksiä. ”Suomi says welcome”-puheet ovat tässä turvapaikanhakijoiden tulvan keskellä jostain kumman syystä hiljentyneet. Olisi hienoa jos mm. vasemmisto ja esimerkiksi Ville Niinistö sanoisi ääneen, että ”Perkele! Tehtiin virhe, mutta nyt korjataan asia!”. Minulla ainakin nousisi arvostus kyseisiä tahoja kohtaan. Uskoisin, että myös monella muullakin (asiassa kuin asiassa). Suomalaiset arvostavat suoraa puhetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat